Hamerkoppen Schuren

Na enkele jaren zijn de hamerkoppen toe aan een schuurbeurt en intonatie. Dit om de contacttijd van de hamer met de snaar korter te maken. Dit proces is belangrijk om zo alle boventonen de kans te geven zich te ontplooien. De boventonen dragen enorm bij voor een heldere en sprankelende klank (mits de kwaliteit van het materiaal van de hamerkop en vilt degelijk is)

De hamerkoppen van deze piano zijn behoorlijk ingespeeld, te zien aan de groeven die worden veroorzaakt door contact met de snaar.  Allereerst haal ik de bovenhamer uit het mechaniek en zet deze per sectie in een klem:

Na het voorintoneren (naalden in de schouders van de hamerkop prikken om zo de elasticiteit van het vilt te beinvloeden) ga ik met schuurlinnen van 3 verschillende korrels de koppen weer in model brengen:

En uiteindelijk polijsten:

Het resultaat; hamerkoppen die de energie weer keurig overbrengen op de snaren. 

De hamers worden teruggeplaatst in het mechaniek. Nu controleer ik bij alle hamerkoppen of de snaren van een toon (koor) gelijkmatig klinken (dit wordt 'sjeitelen' genoemd). Vervolgens worden de koppen één voor één geïntoneerd. Het proces van fijn intoneren is deels het vinden van de ideale balans van klank en helderheid en een stukje persoonlijke smaak van de pianotechnicus en de klant.

Dankbaar en mooi werk.